marți, 16 februarie 2010

Lectie de pictura

 Incep asa cum se cuvine cu cea a carei nume il port,Povestea mea e simpla, cel putin asa spune tata :), stand la coada sa ma inregistreze, asa cum se face cand vine orice copilas pe lume, se plictisea si a ajuns la concluzia ca numele Andreea e prea simplu si banal pentru mine si astfel am devenit Andreea Monalisa.

  Iubitor de arta sau nu, tot omul a auzit de Mona Lisa sau Gioconda, celebra pictura a geniului multivalent Leonardo da Vinci (1452 - 1519). Leonardo s-a apucat de Gioconda abia in 1503, lasand opera mult timp neterminata. A reusit sa o aduca in forma in care este astazi chiar inainte sa moara, in 1519. Portretul o reprezinta pe Lisa del Giocondo, femeie care se presupune ca l-ar fi fascinat pe Maestru. Decorul este considerat de unii imaginar, iar altii l-au identificat cu un piesaj din Italia. Semnificativ a ramas zambetul de pe hemifata stanga, plin de mister. S-a spus chiar ca sub acest chip se afla fata lui da Vinci, cunoscut pentru simbolurile pe care le-a inserat in picturile sale. Gioconda poate fi admirata in muzeul Louvre din Paris.

Continuam cu alte 4 picturi care sunt admirate si mult apreciate de critici.

Vincent van Gogh (1853 – 1890) e cunoscut pentru multe aspecte din viata sa plina de peripetii. S-a spus ca a fost sarac si ca a vandut numai un tablou cat a trait. Unii zic ca era alcoolic si si-a taiat urechea la un acces de furie. Cert e ca van Gogh a dat lumii picturi extraordinare, indragite fiind autoportretele si cele cu natura statica reprezentand floarea-soarelui in vaza. Olandezul a pictat foarte multe astfel de lucrari, dar cele mai cunoscute sunt a treia si a patra, care astazi se gasesc in Neue Pinakothek din Munchen si National Gallery din Londra. Despre "Sunflowers", bunul prieten Gaugain spunea: "Aceea...este...floarea".


"Tipatul" norvegianului Edvard Munch (1863 – 1944) nu mai are nevoie de nicio prezentare. Munch a denumit initial pictura "Der Schrei der Natur", adica "Tipatul naturii". Au fost facute cateva picturi, pasteluri si litografii, fiecare gasindu-se acum in Muzeul Munch, Galeria Nationala a Norvegiei si in colectia unui important om de afaceri. Tipatul trezeste emotii si impresioneaza atat prin expresia aproape tragica a omului, dar si prin fundalul rosu aprins.



"Pranzul pe iarba" al realistului francez Edouard Manet (1832 – 1883) a impresionat intreaga lume atunci cand a fost prezentata oficial, in 1963. Pictura surprinde o femeie nud langa doi barbati imbracati, prinsi intr-o conversatie, ignorand complet prezenta feminina. Tabloul poate fi admirat la Musee d'Orsay, in Paris.


"Sarutul" lui Gustav Klimt (1862 – 1918) este pictura preferata a multor oameni. Klimt a fost un delicat, impresionant indeosebi sexul frumos. Tabloul a fost realizat in 1907 si 1908, stand acum in Belvedere Museum din Viena. Bronzul si galbenul lui Kloimt fascineaza ochiul, intr-un Art Nouveau extraordinar, din Faza de Aur a artistului. Erotismul este unul suav, mereu asezat cu grija in combinatii incantatoare.

Un comentariu:

  1. Aceste tablouri ar trebui sa fie cunoscute de oricine, macar acestea... Felicitari pentru articol! E f util! :)

    RăspundețiȘtergere

Povestea sotului prins cu pantalonii in...vine

Draga mea, nu fi nervoasă,
S-a-ntîmplat netam-nesam:Cu maşina înspre casă
Prin furtună conduceam.
Cînd deodat' din şanţ apare
Drept în fata ochilor
O... ceva, o ... arătare,Şi-am frînat să n-o omor.
Era palidă şi trasă,Udă, plină de noroi
Şi-am zis "hai, te iau acasă, Să mănînci ceva la noi.
"S-a spălat, i-am dat mîncare
Şi-o camaşă, dar nu-i bai
Era dintre cele care
Tu nu le mai foloseai.
I-am dat fusta de matasă
Şi-un pulover galben-pai.
Fiindca te făceau cam grasă,
Tu nu le mai foloseai.
Rupţi, pantofii din picioare
I-am schimbat – o bucurai!
–Cu acel model pe care
Tu nu îl mai foloseai.
Cînd să plece de la mine M-a-ntrebat pe-un ton şoptit:
Nu mai ai cumva creştine Şi-altceva nefolosit?"

Doar viata!

SUCCESUL IN VIATA inseamna a trai frumos, corect si din abundenta. Dar veacul nostru stie totul despre viata, in afara de felul cum trebuie sa o traiasca.

Nu este prea greu de aflat motivul. Noi am desfacut floarea vietii petala cu petala si i-am distrus frumusetea. Ne-am lasat trupul pe seama medicului, mintea pe seama psihiatrului si sufletul pe seama clerului, tratand toate acestea entitati separate.

Viata este un tot unitar. Nu poti sa influentezi o parte a ei, fara a le influenta pe toate trei. Viata trebuie traita din abundenta, altfel ea este pierduta! Implinirea emotionala si spirituala nu poate fi realizata de nimeni, decat prin reunificarea celor trei parti, care constituie VIATA, in adevaratul sens al cuvantului.


E simplu sa fii tu!

Interviul vietii mele