
Incep asa cum se cuvine cu cea a carei nume il port,Povestea mea e simpla, cel putin asa spune tata :), stand la coada sa ma inregistreze, asa cum se face cand vine orice copilas pe lume, se plictisea si a ajuns la concluzia ca numele Andreea e prea simplu si banal pentru mine si astfel am devenit Andreea Monalisa.
Iubitor de arta sau nu, tot omul a auzit de
Mona Lisa sau Gioconda, celebra pictura a geniului multivalent Leonardo da Vinci (1452 - 1519). Leonardo s-a apucat de Gioconda abia in 1503, lasand opera mult timp neterminata. A reusit sa o aduca in forma in care este astazi chiar inainte sa moara, in 1519. Portretul o reprezinta pe Lisa del Giocondo, femeie care se presupune ca l-ar fi fascinat pe Maestru. Decorul este considerat de unii imaginar, iar altii l-au identificat cu un piesaj din Italia. Semnificativ a ramas zambetul de pe hemifata stanga, plin de mister. S-a spus chiar ca sub acest chip se afla fata lui da Vinci, cunoscut pentru simbolurile pe care le-a inserat in picturile sale. Gioconda poate fi admirata in muzeul Louvre din Paris.
Continuam cu alte 4 picturi care sunt admirate si mult apreciate de critici.

Vincent van Gogh (1853 – 1890) e cunoscut pentru multe aspecte din viata sa plina de peripetii. S-a spus ca a fost sarac si ca a vandut numai un tablou cat a trait. Unii zic ca era alcoolic si si-a taiat urechea la un acces de furie. Cert e ca van Gogh a dat lumii picturi extraordinare, indragite fiind autoportretele si cele cu natura statica reprezentand floarea-soarelui in vaza. Olandezul a pictat foarte multe astfel de lucrari, dar cele mai cunoscute sunt a treia si a patra, care astazi se gasesc in Neue Pinakothek din Munchen si National Gallery din Londra. Despre "Sunflowers", bunul prieten Gaugain spunea: "Aceea...este...floarea".

"Tipatul" norvegianului Edvard Munch (1863 – 1944) nu mai are nevoie de nicio prezentare. Munch a denumit initial pictura "Der Schrei der Natur", adica "Tipatul naturii". Au fost facute cateva picturi, pasteluri si litografii, fiecare gasindu-se acum in Muzeul Munch, Galeria Nationala a Norvegiei si in colectia unui important om de afaceri. Tipatul trezeste emotii si impresioneaza atat prin expresia aproape tragica a omului, dar si prin fundalul rosu aprins.
"Pranzul pe iarba" al realistului francez Edouard Manet (1832 – 1883) a impresionat intreaga lume atunci cand a fost prezentata oficial, in 1963. Pictura surprinde o femeie nud langa doi barbati imbracati, prinsi intr-o conversatie, ignorand complet prezenta feminina. Tabloul poate fi admirat la Musee d'Orsay, in Paris.

"Sarutul" lui Gustav Klimt (1862 – 1918) este pictura preferata a multor oameni. Klimt a fost un delicat, impresionant indeosebi sexul frumos. Tabloul a fost realizat in 1907 si 1908, stand acum in Belvedere Museum din Viena. Bronzul si galbenul lui Kloimt fascineaza ochiul, intr-un Art Nouveau extraordinar, din Faza de Aur a artistului. Erotismul este unul suav, mereu asezat cu grija in combinatii incantatoare.
Aceste tablouri ar trebui sa fie cunoscute de oricine, macar acestea... Felicitari pentru articol! E f util! :)
RăspundețiȘtergere