miercuri, 23 decembrie 2009

Povestea luminitelor de Craciun


Pentru luminitele de Craciun, trebuie sa-i multumim domnului Edison. Thomas Edison. Stim ca celebrul inventator a fost o mare figura de om, cochetand cu publicitatea inca de la jumatatea secolului XIX. In realitate, nu Edison a inventat becul, ci un elev de-al sau, Sir Humphry Davy. Thomas a inlocuit numai arcul din carbon cu unul mai rezistent, din wolfram.

Era in iarna lui 1880. Edison isi mangaia cainele si, cu un milion de idei in cap, privea mandru catre becul sau care, incet incet, isi gasea loc in casele celor mai bogati din comunitate. Insa publicitatea nu mergea chiar stralucit si visul ca toti americanii sa dispuna de iluminare electrica parea unul indepartat. Noroc ca nastrusnicul inventator se pricepea de minune la siretlicuri. In acel an, a plasat becuri peste tot laboratorul sau, facandu-le sa se aprinda atunci cand trenurile treceau pe calea ferata din apropiere. Calatorii vedea luminile si duceau vorba mai departe, realizand poate cea mai eficienta metoda de promovare. Vorbele au ajuns la un industrias, pe numele sau Edward Johnson, care doi ani mai tarziu a impodobit un brad cu 80 de becuri! Johnson nu dorea decat sa se faleasca, normal, aratandu-le celor din Manhattan sfera inalta din care el facea parte avand asemenea decoratiuni...




Ce preferati? Sa puneti lumanari aprinse in brad sau sa cumparati o instalatie simpla, cu sute de becuri multicolore?


Pana in secolul XIX insa, crestinii nu aveau incotro. Prin secolul XVII, bradul a inceput sa fie utilizat frecvent in casele oamenilor. Interesant este faptul ca bradul era initial pus cu varful in jos, agatat de tavan! Pentru ca decembrie este o luna intunecata si pentru ca oamenii aveau nevoie de lumina mereu, luminile au ajuns in brad, sub forma unor lumanari. Se spune ca varful trebuia sa fie invelit in ceva lucios, simbolizand probabil Steaua Polara ce aparea deasupra padurilor mereu verzi.



Cum becul a aparut in America, aici a fost implementata si ideea luminilor electrice de Craciun. O buna perioada de timp, luminitele si lumanarile au mers in paralel, lumea reorientandu-se dupa ce, fie din cauza incendiilor, fie din cauza deranjului creat sau a evolutiei tehnologice firesti, produsele pe baza de curent electric au ajuns foarte populare.

La inceput, pretul platit pentru o instalatie era exorbitant, si anume 12$ (cam 300$ astazi), numai cei bogati permitandu-si brazi decorati astfel. Evolutia a fost fulminanta si in 1925, aproape toti producatorii de instalatii se strangeau, formand NOMA. Compania a trecut cu brio si de marea criza economica de la inceputul de secol XX, insa acum nu mai exista. NOMA a scos pe piata becurile mici si multicolore, asa cum le stim astazi.

Craciunul s-a schimbat si el. Daca in urma cu multi ani era numai o sarbatoare religioasa, acum are un inceput dictat de publicitate. Se spune ca de cand exista Coca-Cola, Craciunul nu mai este la fel, devenind mult mai comercial. Cumparam brazi si cu doua trei saptamani inainte si ii tinem in case pana la jumatatea lui ianuarie. Lucrurile s-au schimbat si se vor mai schimba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Povestea sotului prins cu pantalonii in...vine

Draga mea, nu fi nervoasă,
S-a-ntîmplat netam-nesam:Cu maşina înspre casă
Prin furtună conduceam.
Cînd deodat' din şanţ apare
Drept în fata ochilor
O... ceva, o ... arătare,Şi-am frînat să n-o omor.
Era palidă şi trasă,Udă, plină de noroi
Şi-am zis "hai, te iau acasă, Să mănînci ceva la noi.
"S-a spălat, i-am dat mîncare
Şi-o camaşă, dar nu-i bai
Era dintre cele care
Tu nu le mai foloseai.
I-am dat fusta de matasă
Şi-un pulover galben-pai.
Fiindca te făceau cam grasă,
Tu nu le mai foloseai.
Rupţi, pantofii din picioare
I-am schimbat – o bucurai!
–Cu acel model pe care
Tu nu îl mai foloseai.
Cînd să plece de la mine M-a-ntrebat pe-un ton şoptit:
Nu mai ai cumva creştine Şi-altceva nefolosit?"

Doar viata!

SUCCESUL IN VIATA inseamna a trai frumos, corect si din abundenta. Dar veacul nostru stie totul despre viata, in afara de felul cum trebuie sa o traiasca.

Nu este prea greu de aflat motivul. Noi am desfacut floarea vietii petala cu petala si i-am distrus frumusetea. Ne-am lasat trupul pe seama medicului, mintea pe seama psihiatrului si sufletul pe seama clerului, tratand toate acestea entitati separate.

Viata este un tot unitar. Nu poti sa influentezi o parte a ei, fara a le influenta pe toate trei. Viata trebuie traita din abundenta, altfel ea este pierduta! Implinirea emotionala si spirituala nu poate fi realizata de nimeni, decat prin reunificarea celor trei parti, care constituie VIATA, in adevaratul sens al cuvantului.


E simplu sa fii tu!

Interviul vietii mele